Winnaar Vara Kassa dieettest

13-04-2012
We worden steeds dikker in Nederland. Inmiddels heeft ruim 46% van de volwassenen en ruim 15% van de Nederlandse kinderen last van overgewicht. En van alle 65-plussers is zelfs 56 procent te zwaar. Kassa organiseert daarom een afslankspecial. 24 kandidaten zijn op 24 oktober begonnen met lijnen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Kassa heeft 8 populaire dieetmethodes uitgekozen. Léontine van Meggelen (sport)diëtiste, geeft een korte uitleg bij ieder dieet.


1. Weight Watchers
Een aloude bekende: al 45 jaar een bekend dieet! Je bezoekt iedere week een bijeenkomst en deelnemers krijgen een speciaal dieet en steunen elkaar. Mensen die wekelijks naar een cursus gaan, hebben drie keer meer succes, belooft de Weight Watchers. Volgens Léontine van Meggelen van Invorm moeten mensen gezonder gaan eten en punten tellen. Maar ze geeft ook een waarschuwing: “Probeer jezelf niet voor de gek te houden dat je punten spaart voor een taartje of een zak patat.”


2. Sonja Bakker dieet
Het populairste dieet in Nederland. Drie mensen proberen af te vallen met de Sonja Bakker bestseller: Bereik je ideale gewicht. Diëtiste Van Meggelen zegt: “Het boek kan je helpen met het geven van variatie. De dagmenu’s bevatten erg weinig voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, foliumzuur en vitamine D. Om een tekort te voorkomen is het verstandig om een multivitamine te gebruiken om voldoende binnen te krijgen.”


3. Alli afslankpil
Deze pil is alleen bedoeld voor mensen met extreem overgewicht. Je moet minimaal een BMI van 28 hebben voordat je deze slankmaker mag slikken. Alli belooft vijftig procent meer gewichtsverlies dan met een gewoon dieet. Volgens diëtiste Léontine van Meggelen van Invorm moet je bij Alli wel opletten wat je eet. “Deze pil scheidt 25% van het vet dat je eet af via de ontlasting. Let op dat je niet te veel vet eet, dan komt er ook veel vet uit en kun je klachten als winderigheid en zachte ontlasting krijgen. Dus probeer magere producten te eten zodat je deze klachten niet krijgt.”


4. Body Invest met Prodimed
Dit dieet is bekend geworden dankzij Erica Terpstra, die revolutionair afgevallen is. Je maakt samen met een diëtist een intensief stappenplan op basis van een speciaal proteïnedieet (Prodimed). Je gaat door 5 fases heen en aan het eind leren mensen gezond te eten. Ook worden mensen intensief begeleid bij het afvallen. “Door deze eiwitshakes val je snel af”, zegt diëtiste Léontine van Meggelen. “Je krijgt met deze maaltijdvervangers minder calorieën binnen dan met gewoon eten. En je hebt toch niet zoveel trek.”


5. Slimline Dieet Kristallen
Dit nieuwe afslankdrankje is gebaseerd op water en kruiden uit de Nepalese Himalaya. Het onderdrukt het hongergevoel. Van Meggelen zegt: “Ik ken dit product niet. Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen.” Het is logisch dat niemand Slimline Dieet Kristallen kent, want Kassa heeft dit nep-drankje zelf gemaakt. Kassa onderzocht of mensen met een placebo ook zouden afvallen als ze gewoon gezond eten en meer bewegen. En het blijkt te lukken, want ook onze drie deelnemers zijn afgevallen. Qua kilo’s zijn ze minder kwijt dan de andere lijners, maar ze hadden ook niet echt overgewicht.


6. Modifast Intensive
Dit zijn maaltijdvervangers, vaak in de vorm van shakes. Het is een streng dieet van maar 500 calorieën per dag. Het belooft je snel van al je overtollige kilo’s af te helpen. Diëtiste Léontine van Meggelen heeft het product zelf uitgeprobeerd om te voelen wat er gebeurt in je lichaam. “De eerste dagen is het heel zwaar en heb je veel trek maar na 3-4 dagen neemt de trek af, dus houd vol.”


7. HCG injecties
Dit is een hormoon wat voorkomt in de urine van zwangere vrouwen. Mensen moeten zichzelf dagelijks één prikje geven. Daarnaast volgen de afvallers een streng dieet van maar 500 calorieën. Kassa moest op 21 november noodgedwongen stoppen met het HCG-dieet. Josée Hansen van de inspectie voor de gezondheidszorg zei dat HCG oneigenlijk gebruikt wordt als afslankmiddel. Het is namelijk een geneesmiddel voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Kassa heeft hier in een eerdere uitzending een heel onderwerp aangewijd.

8. Acupunctuur
De afvallers krijgen kleine naaldjes in hun lichaam. Deze Chinese methode gaat er vanuit dat je door het stimuleren van punten in het lichaam, gewicht kunt verliezen. Volgens Léontine van Meggelen zorgt acupunctuur voor een goede verbranding in het lichaam en zal de drang naar zoet verminderen.


Alle lijners zijn afgevallen
Alle 24 kandidaten zijn afgevallen. Al zijn de resultaten heel verschillend.
De lijners met de slimline dieetkristallen zijn maar een paar kilo kwijt, terwijl de drie Modifast-gebruikers samen 24 kilo zijn afgevallen. Vooral mensen die afvallen onder begeleiding - zoals bij Body Invest - zijn de meeste kilo’s kwijtgeraakt.


Welk dieet werkt het best?
Kassa heeft gekeken hoe onze 24 kandidaten het ervan af hebben gebracht. Toch kun je niet elk dieet simpelweg met elkaar vergelijken. Het scheelt namelijk of je een man of vrouw bent. Mannen vallen sneller af dan vrouwen. Ook speelt leeftijd een rol (jonge mensen verbranden meer energie dan oudere mensen) en dan is ook nog van belang hoeveel overgewicht je hebt. Iemand met veel overgewicht valt namelijk sneller af, dan iemand die maar een paar kilo teveel heeft. Daarnaast is het ene dieet veel strenger dan het andere. Bij HCG of Modifast mochten de mensen maar 500 kilocalorieën per dag eten, terwijl je bij de Weight Watchers veel meer mag nuttigen. Dan val je minder snel af.

In totaal zijn onze 24 kandidaten: 165 kilo afgevallen. We kunnen het HCG-dieet niet meenemen in de uitslag, omdat de deelnemers (op ons verzoek) halverwege de kuur zijn gestopt.
De drie dames die het drankje slimline dieetkristallen dronken wogen in het begin samen 217 kilo. Daar is 10 kilo vanaf. Ze zijn 4,8 procent kwijt van hun totaalgewicht. Een knappe prestatie. Ze zijn helemaal op eigen kracht afgevallen, want dit nepdrankje bevatte helemaal geen uniek Nepalees bergkristal waar je van afvalt en die het hongergevoel onderdrukt.

Ook de naalden van de acupunctuur deden hun werk. De drie dames wogen samen 244 kilo. Ze zijn inmiddels 13 kilo kwijt. Dat is 5% minder lichaamsgewicht.
De kandidaten die de Alli-afslankpil slikten wogen op 24 oktober gezamenlijk ruim 375 kilo. Ze zijn in totaal 19,5 kilo afgevallen. Dat is een percentage van 5,3 procent van hun totaalgewicht.
De deelnemers aan de Weight Watchers wogen samen 265 kilo. Ze zijn 16 kilo kwijt. Dat is 6 procent minder lichaamsgewicht.

De eierkoeken van Sonja Bakker werpen ook hun vruchten af. Met zijn drieetjes wogen ze op 24 oktober 283 kilo. Samen zijn ze bijna 21,5 kilo afgevallen. Dat is een percentage van 8%.
Dan de shakes van Modifast. Op 24 oktober wogen de deelnemers 257 kilo en nu zijn ze 24 kilo kwijt. Dat is 9,5 procent.

En tot slot Body Invest met Prodimed. Op 24 oktober gaf de weegschaal 302 kilo aan. Met zijn drieën is er 36 kilo vanaf gelijnd. Dat is een percentage van: 12 procent.